Articles

MODIFICARI MULT ASTEPTATE ALE LEGII SOCIETATILOR

Posted on

In data de 2 iulie 2020 a fost publicata in Monitorul Oficial Legea nr. 102/2020 pentru modificarea si completarea legii societatilor nr. 31/1990 (“Legea”). Modificarile aduse prin Lege au fost bine primite de mediul de afaceri inca de la momentul adoptarii acesteia de catre Parlement fiind perceputa ca un impuls suplimentar pentru incurajarea deschiderii de noi business-uri.

Legea ofera o mai mare flexibilitate antreprenorilor in deschiderea de multiple societati cu raspundere limitata fara a mai fi constransi de necesitatea de a se asocia cu alti parteneri si reduce birocratia cu privire la inregistrarea sediilor sociale ale societatilor.

  1. Asociat unic in multiple societati cu raspundere limitata

Anterior modificarilor prevazute de Lege, o persoana fizica sau juridica putea fi asociat unic intr-o singura societate cu raspundere limitata. Aceasta prevedere stopa sau ingreuna demersurile antreprenorilor de a dezvolta mai multe afaceri, fiind nevoiti sa se asocieze cu un partener doar pentru a fi in acord cu conditiile impuse de lege si nu neaparat pentru ca ar fi existat  affectio societatis – dorinta de cooperare in vederea realizarii unui scop comun.

Prin Lege au fost abrogate prevederile care restrictionau calitatea de asociat unic doar intr-un SRL oferind, astfel posibilitatea ca o persoana sa dezvolte nelimitat afaceri proprii fara a crea o asociere artificiala.  In consecinta, de la data intrarii in vigoare a Legii – 05.07.2020, o persoana fizica sau juridica poate avea calitatea de asociat unic in oricate societati cu raspundere limitata. De asemenea, este posibil ca o societate cu raspundere limitata sa poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata cu asociat unic.

  1. Modificari privind procedura de inregistrare sau schimbare a sediului social

Prin Lege au fost eliminate o serie de documente ce erau necesare pentru inregistrarea sau schimbarea sediului social.

Astfel, la inmatricularea societatii si la schimbarea sediului social va fi necesar sa se depuna la Registrul Comertului doar documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului cu destinatie de sediu social inregistrat la organul fiscal competent. A fost eliminata cerinta ca in imobilul cu destinatie de sediu social sa functioneze un numar maxim de societati corespunzator incaperilor din imobil si pentru fiecare societate sa fie alocat o incapere proprie. Prin urmare, in acelasi imobil si in aceasi incapere vor putea avea sediul social mai multe societati.

Mai mult, in situatia in care administratorul societatii declara pe propria raspundereca la sediul social aflat intr-o cladire de locuinte nu se va desfasura activitate, nu va mai fi necesar sa se obtina avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinte.